Trimmen

De haar verzorging van de Airedale bestaat op de eerste plaats uit het trimmen en plukken.

Onder plukken verstaat men het verwijderen van de rijpe en dode haren, door te plukken met de vingertoppen, of met behulp van een bot trim mes, dit gebeurt tenminste twee keer per het jaar, namelijk in het voorjaar en het najaar, onder trimmen verstaat men eerder het fijnere werk, het modelleren, dat de goede punten van de hond zo gunstig mogelijk doet uitkomen en zijn fouten verdoezelt, althans probeert te verdoezelen.

De vacht van de Airedale bestaat uit stugge, harde dekharen of grannen(bovenvacht) en wolharen(ondervacht). Het haar is pluk rijp wanneer het vrij lang is geworden en zich gemakkelijk laat uittrekken. Het is dan aan de wortels wit of althans licht van kleur. De eenvoudigste oplossing is natuurlijk dat u de hond meeneemt naar een goede honden trimsalon, of hoe dan ook deze inrichtingen mogen heten, of u leert het zelf te doen, dat laatste kan, maar niet zonder een vloek of een traan, maar hebt u het eenmaal onder de knie, dan bespaart u een hoop geld, om nog niet te spreken van de voldoening, die het zelf doen u ook op dit gebied verschaffen zal.
Om het werk te vergemakkelijken, zet u de hond op een stevig tafeltje, waarvan u zo nodig de poten inkort om de juiste werkhoogte te geven. Op het blad bevestigt u een rubberen matje, zodat het dier niet wegglijd. De hond van jongs af gewennen aan deze toiletverzorging, vergemakkelijkt u het werken later. Bedenk hierbij, dat ieder vertoon van ongeduld en hardhandigheid niet alleen de verhouding tussen u en uw hond zal vertroebelen, maar bovendien aanleiding kan zijn, dat het dier een gruwelijke hekel aan het plukken krijgt en zich vrijwel niet meer wil laten behandelen.
U neemt nu een plukje haar tussen mesje en duim en trekt dit uit met een rukje, waarbij u de hand iets naar boven houdt en daardoor het mesje ietwat van de huid wegdraait.

Foto's


airedale voor de trimbeurt
afgewerkte airedale
hoofd voor het trimwerkafgewerkt hoofd